|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! SZCZEGÓLNIE POLECANE (11) ZIOŁA/kawy/herbaty (81) Bakterie probiotyczne/prebiotyki (28) KRZEMOWE (6) Odkwaszanie/równowaga kwasowo-zasadowa (5) Terapia jogurtowa - żywe szczepy bakteryjne (17) ENZYMY trawienne (2) Aminokwasy (2) Oleje spoż., OMEGA (13) Koenzym Q10, ubichinol (6) KOLAGEN (2) Suplementy kapsułki, tabletki (3) Suplementy płynne, syropy, krople (2) Suplementy sproszkowane (2) Wyroby medyczne (3) SOKI (1) CaliVita (3) dr Enzmann Mito Pharma (12) dr Mercola (5) PURELAB dr Marek Skoczylas (26) Aliness (16) MyVita DuoLife (14)ENERGY (1) JOALIS (70) Kenay (29) ForMeds kapsułka (32) ForMeds proszek (20) NUTERGIA Laboratorium (21) NOW Foods (8) » SWANSON (12) Specyfiki wg Św. Hildegardy (38) Zioła Ojca Grzegorza /BONIMED/ (53) KONOPNY kącik (14) SUPER ŻYWNOŚĆ (4) KSIĄŻKI (29) KOSMETYKI (kremy, maści, żele) (57) RÓŻNOŚCI (5) | ![]() Glucosamine & Chondroitin (glukozamina i chondroityna) - 60 tabl.» NOW FoodsProducent: NOW
Przyjmowanie glukozaminy i chondroityny przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych stawów oraz stopniowego złagodzenia objawów zwyrodnienia stawów. Glukozamina jest prostym aminocukrem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Jako składnik płynu stanowiącego substancję poślizgową w stawach wzmacnia stawy, stymuluje syntezę kolagenu, pomaga w odbudowie chrząstki po urazach. Zapobiega zwyrodnieniowym schorzeniom stawów. Siarczany chondoityny (CS) to mukoplisacharydy o wysokiej lepkości wchodzące w skład chrząstek. CS przyciągają i zatrzymują wodę, nadając w ten sposób chrząstce elastyczność i płynność. SKŁAD: 2 tabletki zawierają: siarczan glukozaminy - 2KCl - glucosamine sulphate 1500 mg, siarczan sodowy chondroityny - chondroitin sodium sulphate 1200 mg, celulozę mikrokrystaliczną, kwas stearynowy, stearynian magnezu, dwutlenek krzemu. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: osteoporoza, osteoartroza, zwyrodnieniowe zapalenie stawów, bóle, sztywność kręgosłupa, stawów, dyskopatia, złamania, pęknięcia kości (znacznie przyśpiesza się regeneracja), zesztywnienia, zapalenie kaletek maziowych, paradontoza, chrupanie w stawach, łamliwe rozdwajające się paznokcie, wrzody żołądka i jelit. UWAGA: Dziennie zapotrzebowanie na glukozaminę wynosi ok. 1500 mg, a na chondroitynę ok. 1200mg, 2 tabletki firmy NOW w 100% uzupełniają ich niedobór. Jest to jedyny preparat na rynku polskim zawierający siarczan chondroityny takiej jakości, podstawę tworzenia mazi stawowej, bez której leczenie aparatu ruchu traci swój sens. Większość preparatów glukozaminy sprzedawanych w aptekach wywołują nieprzyjemne reakcje organizmu (bóle brzucha, wzdęcia, odbijanie się, uczulenia). Świadczy to o niskiej ich jakości. DAWKOWANIE: 2 tabl. dziennie 30 minut przed lub w trakcie posiłku, przez 30 dni. Główną przyczyną problemów zdrowotnych u osób powyżej 25 roku życia w krajach Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie jest zwyrodnienie stawów. Schorzenie objawia sie bólami i obrzękami stawów i ograniczeniem ich ruchomości. Zwyrodnienie stawów może prowadzić do skrzywienia kręgosłupa oraz do nadmiernej utraty tkanki kostnej (brak ruchu spowodowany bolesnością). Ciągłe nasilanie się dolegliwości prowadzi do poczucia bezradności, beznadziei i rozpaczy. W leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów najczęściej stosowane są sterydowe leki przeciwzapalne. W wielu przypadkach działają one skutecznie, ale niestety ich stosowanie jest związane z licznymi działaniami niepożądanymi takimi, jak: choroba wrzodowa, uszkodzenie wątroby i nerek, a także astma oskrzelowa. Liczne badania i potwierdzone testy kliniczne doprowadziły do stworzenia kompleksowego preparatu GLUKOZAMINA I CHONDROITYNA. Są to substancje, które występują w organizmie, a obniżenie ich zawartości prowadzi do stanu chorobowego. Przyczyną niedoboru tych związków może być podeszły wiek, stopniowa utrata wydajności metabolicznej, niewłaściwy sposób odżywiania się, tryb życia lub predyspozycje genetyczne. Do substancji mających znaczenie przy powstawaniu oraz terapii choroby zwyrodnieniowej stawów należą: D-glukozamina, chondroityna. Glukozamina (z greckiego "słodka amina"), należy do aminocukrów, stanowi ona podstawowy składnik glukozaminoglikanów i proteoglikanów - podstawowych elementów tworzących chrząstkę stawową. Glukozamina jest prostym endogennym związkiem, składającym się z glukozy i aminy (aminocukry). W organizmie glukozamina wykazuje dwojakiego rodzaju działanie: 1) stymuluje wytwarzanie glukozaminoglikanów (składniki chrząstki), 2) sprzyja wprowadzaniu siarki do chrząstki. Z powodu tego drugiego działania siarczan glukozaminy jest najlepszym źródłem glukozaminy. Glukozamina jest przekształcana przez dołączenie grupy siarczanowej (SO4-2) na jeden z trzech pozycji cząsteczek glukozaminy, w wyniku czego powstaje siarczan glukozaminy. Glukozamina otrzymywana jest z chityny, specjalnie przetworzonych szkieletów zewnętrznych (pancerzy) morskich skorupiaków -krewetek, homarów i krabów. W pożywieniu nie ma źródeł glukozaminy! Przeprowadzone na ludziach badania wykazały, że siarczan glukozaminy jest przyswajany prawie w 98%. Dalej jest dostarczany głównie do tkanek stawów, gdzie zostaje wprowadzony do matrycy tkanki łącznej chrząstek, wiązadeł i ścięgien. Biologicznie, glukozamina jest przez ssaki syntetyzowana bezpośrednio z glukozy. Chondroityna (z greckiego "słodka chrząstka") wraz z kolagenem i włóknami elastyny tworzy podstawowy składnik tzw. substancji podstawowej wypełniającej przestrzenie międzykomórkowe tkanek łącznych, takich jak chrząstka, ścięgna, skóra i ścianki naczyń krwionośnych. Siarczany chondroityny (SC) są cząsteczkami wchodzącymi w skład chrząstek, które przyciągają i zatrzymują wodę, nadając w ten sposób chrząstce elastyczności i płynność. SC są w pewnym stopniu obecne we wszystkich systemach organów, w tym w miękkich tkankach łącznych jak ścięgna i więzadła. W organizmie komórki zwane "chondrocytami" mogą syntetyzować ten mukopolisacharyd (długi łańcuch naturalnych cukrów). Łańcuchy SC mają ujemne ładunki elektryczne, które bardzo skutecznie wyłapują cząsteczki wody, pozwalając innym cząsteczkom przemieszczać się w pozbawionej ukrwienia chrząstce. SC jest bardzo ważnym czynnikiem we wzroście i procesie naprawy chrząstek. Kilka prac badawczych przeprowadzonych w Europie wykazało, że dodatkowo podany SC jest dobrze przyswajany i wykorzystywany przez organizm do utrzymania i naprawiania chrząstki stawowej. Glukozamina i chondroityna to substancje wytwarzane w procesach biochemicznych przez organizm. Niestety z wiekiem nasz organizm starzeje się, a z nim także stawy, ilość powstającej Glukozaminy ulega znacznemu zmniejszeniu, co powoduje, że kości stają się coraz cieńsze i kruche, zmniejsza się ilość mazi stawowej, która chroni stawy przed nadmiernym naciskiem, tarciem i ścieraniem się kości. Czynniki te powodują, że chrząstka, wiązadła i ścięgna ulegają przewlekłym zapaleniom, które powodują nieznośny ból i usztywnienie stawów. Oczywiście takie czynniki jak duży wysiłek (m.in. sportowcy), powiązania dziedziczno-genetyczne, nasz wiek i to, w jaki sposób dbamy o nasze stawy mają wpływ na ogólny stan ich zdrowia. Glukozamina jest substancją zapobiegającą procesom degeneracyjnym narządu ruchu i podwyższającą odporność. Stanowi cenny środek pomocniczy w leczeniu i łagodzeniu stanów zapalnych, bólów, leczeniu artretyzmu, reumatyzmu, degeneracji dysków międzykręgowych. Ma znaczący udział w utrzymaniu dobrego zdrowia chrząstek, ścięgien oraz paznokci. Godne podkreślenia jest też działanie gojące i poprawiające funkcjonowanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego (obniżona pery stal tyka, nieżyt, wrzody żołądka i jelit). Chondroityna jest kwasem chondroitynosiarkowym, o wysokiej lepkości, wchodzący w skład chrząstek SC przyciąga i zatrzymuje wodę nadając w ten sposób chrząstce elastyczność i płynność. Bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze odpowiedniego preparatu naturalnego stosowanego u pacjentów ze zwyrodnieniem stawów jest odpowiednia czystość środków znajdujących się w sprzedaży. Zanieczyszczenia, takie jak pozostałości rozpuszczalników, pestycydy, produkty uboczne powstające w procesie wytwarzania, produkty rozkładu, naturalne toksyny, metale ciężkie oraz bakterie mogą nie tylko ograniczać, czy zafałszowywać korzyści z ich stosowania, ale również mogą stwarzać potencjalne zagrożenie dla zdrowia pacjenta. |
![]() |